Grammaire 1ste graad A

In de eerste graad Frans krijg je heel wat grammatica te verwerken! Hulp nodig bij het studeren? In deze reeks video's komen heel wat werkwoordstijden aan bod. Passeren nog de revue: l'adjectif, le substantif, l'article, l'adverbe, le pronom, le comparatif, le superlatif, la phrase en la préposition.

Grammaire

Veel leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar vinden de Franse grammatica moeilijk. Dat snappen we: een heleboel regels om te onthouden en voor elke regel bestaan er dan nog eens heel veel uitzonderingen die je van buiten moet kennen. Het hoofdstuk Grammaire is dan ook meestal niet het favoriete onderdeel van de meeste leerlingen. Gelukkig kan het ook anders, zoals bij WeZooz Academy!

 

Grammaire Frans wordt cool!

Onze enthousiaste leerkrachten Erik en Catherine leggen je alle regels en uitzonderingen van de Franse grammatica uit in coole online video’s. Ze draaien niet rond de pot, maar vertellen je simpel en snel wat je moet onthouden om vlotjes door je toetsen en examens van Frans te fietsen. Zo vermijd je dat je avondschool Frans moet volgen terwijl je favoriete tv-serie bezig is. En die oefeningen Frans als huiswerk zullen in no time opgelost zijn.

 

Franse werkwoorden vervoegen

Een belangrijk onderdeel van de Franse grammaire zijn de vervoegingen van de werkwoorden. Het Frans kent heel wat verschillende tijdsvormen: l’indicatif présent, le passé composé, l’indicatif imparfait, le futur proche, le conditionnel présent,…. En elke vorm wordt op een andere manier vervoegd. Wij leggen het je klaar en duidelijk uit en leren je ook de belangrijkste uitzonderingen op de regels, zoals de vervoeging van être en avoir. Werkwoorden vervoegen wordt voortaan een makkie!

 

Les adjectifs et les adverbes

Net zoals het Nederlands kent het Frans adjectieven (adjectifs) en bijwoorden (adverbes). We leggen je simpel uit wat het verschil tussen de twee, hoe je ze kan herkennen en hoe je ze moet vervoegen. De vorm van het adjectif is namelijk afhankelijk van het woord waar het bijhoort, en meer bepaald van het geslacht van dit woord. Verder leren we je ook de verschillende soorten adverbes kennen en hoe je zelf een adverbe samenstelt.

 

Les phrases

Om Frans goed te kunnen spreken en schrijven is het belangrijk dat je weet hoe een vraag (phrase interrogative) in het Frans gevormd wordt. We leren je de verschillende vraagwoorden en de juiste woordvolgorde in een Franse vraag. In het hoofdstuk “Les phrases” komt verder ook de ontkenning of la phrase négative aan bod.

 

Les prépositions

Voorzetsels of prépositions, Franse teksten staan er vol van. Ze vallen meestal niet op, want ze zijn meestal erg kort, maar ze zijn wel erg belangrijk. In onze leuke online lesvideo’s geven we je een overzicht van de meest gebruikt voorzetsels zoals en, à en de. Ook als je in het Frans wil vertellen waar je op reis bent geweest, moet je meestal een voorzetsel gebruiken. Maar welk voorzetsel is het juiste? Waarom gebruik je de ene keer en en de andere keer au en soms zelfs aux? Verwarrend? Onze online lesvideo’s maken je wegwijs en maken het weer helemaal helder.

 

Les pronoms

Les pronoms, in het Nederlands de voornaamwoorden, komen voor in verschillende vormen. Heb jij al gehoord van het COD en het COI? Het is de Franse benaming van het lijdend voorwerp, respectievelijk het meewerkend voorwerp in een zin. We leggen je uit wat het precies is en hoe je ze kan herkennen. Ook over les pronoms personnels en les pronoms relatifs kunnen onze coole leerkrachten je het één en ander vertellen.

 

Populaire lestrajecten Grammaire