Meetkunde 2de graad

Verdikke, wat een toeval!
Toen jij hier zonet gracieus naar deze pagina kwam gesurft, had ik al een vermoeden dat je een meetkunde-iemand was. En warempel, ik heb gelijk!

Ik sta wat dat betreft trouwens volledig aan jouw kant, hoor.
Meetkunde, met z'n meetbaarheden, oppervlakteberekeningen en constructies, je kan er echt interessante dingen uit leren. Bovendien is meetkunde leren op zich nog eens heel leuk ook, zeker als je het met WeZooz Academy doet ;-).

Want even onder ons meetkunde-fans… er is toch niets zo plezant als het implementeren van de omgekeerde stelling van Thales bijvoorbeeld?!
Zij die het oneens zijn, moeten maar eens een paar coole lesvideo's van Sjoert of Tine bekijken! Ze zullen dan snel genoeg leren hoe tof meetkunde wel niet kan zijn.
En zij die zich er al lang van bewust waren hoe fun-tastisch het allemaal is, kunnen gewoon rustig verdergaan met online leren uiteraard.

Meetkunde is een kunst

Welkom op de overzichtspagina meetkunde van de tweede graad. Net zoals in de eerste graad ontdekt je hier de wonderen van objecten in de wiskundige ruimte. Alleen gaan we ditmaal dieper in op specifieke kenmerken en regels van die objecten. Leerrijk en interessant? Wees maar zeker! Zorg dat je goed geïnstalleerd bent want deze leerstof blaast je letterlijk van je stoel, recht de wiskundige ruimte in! Meetkunde is tof en vooral super leerrijk. Nog een leuk weetje over meetkunde? Meetkunde behoort tot één van de oudste wetenschappen. Nu wil je toch zeker hier meer over weten. Bij WeZooz Academy ben je op de goede plaats voor online bijles.

Wat houdt meetkunde in de tweede graad in?

In de eerste graad maakte je vooral kennis met wiskundige objecten. In de tweede graad gaat het allemaal een stapje verder. We gaan specifieker in op eigenschappen van meetkunde. Ook ontdek je enkele nieuwe stellingen. Nee geen stellingen die ze gebruiken in de bouw. Wiskundige stellingen uiteraard!

Stelling van Pythagoras

“Wat zegt u?”, Piet Agoras zoekt zijn stelling? Nee, we hebben het hier wel degelijk over de stelling van Pythagoras. Een wiskundige formule die het verband aangeeft tussen de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek. Samengevat is het kwadraat van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek gelijk aan de som van de kwadraten van de andere twee zijden. Want een driehoek heeft drie zijden. Dat had je al wel door waarschijnlijk. Er bestaat ook de omgekeerde stelling van Pythagoras. Voor meer uitleg hierover bekijk je best de lesvideo's voor de volledige uitleg en maak zo dit wiskundige onderwerp te baas.

Stelling van Thales

Een andere bekende wiskundige stelling is die van Thales. In tegenstelling tot de stelling van Pythagoras gaan we die hier niet helemaal uit de doeken doen. Wat we wel meegeven is dat het volgende: Bij een projectie op een rechte wordt de verhouding van 2 op eenzelfde rechte gelegen lijnstukken behouden. In de lesvideo wordt het allemaal duidelijk uitgelegd.

Cirkels

“Hoe uitgebreid kan een cirkel nu zijn? Het is rond en that's it!' Deze veronderstelling mag je al direct onder de kast vegen. Want een cirkel bevat veel meer eigenschappen en kenmerken dan iedereen denkt. In de tweede graad maak je kennis met termen als koorde, middellijn, diameter, middelpuntshoek, omtrekshoek en nog veel meer. In de lesvideo's wordt het allemaal snel duidelijk. Zeker bekijken dus!

Nog veel meer in het aanbod!

Naast de stelling van Pythagoras, de stelling van Thales en cirkels zit er nog veel meer in het pakket meetkunde van de tweede graad.

Hier nog een klein overzicht van de overige leerstof meetkunde:

  • Gelijkvormigheid: Wanneer spreken we nu precies over gelijkvormigheid in de meetkunde? Op die vraag geeft leerkracht Sjoert het antwoord. De focus ligt hier voornamelijk op driehoeken.
  • Goniometrie: Nog meer driehoeken in goniometrie. Sinus, cosinus en tanges zijn de rode draad van dit leerstoftraject.

 

Voilà, bij deze is het overzicht van meetkunde in de tweede graad gegeven. Samen met de lesvideo's en bijhorende oefeningen is meetkunde een fluitje van een cent.

Populairste lestrajecten