Machten en vierkantswortels 1ste graad A

Hier start je reis over de machten en vierkantswortels, we geven je eerst een reden. Waarom zijn deze belangrijk in de wiskunde? In deze reeks video's getallenleer gaan we tot het uiterste! Delen van machten? Macht tot een macht? Vierkantswortels? Alles komt aan bod in dit wiskunde traject!

Machten en Vierkantswortels

Machten en vierkantswortels zijn twee veelgebruikte elementen in de getallenleer van de wiskunde. Machten kunnen helpen om heel grote getallen op een korte manier te schrijven. Sommige sterren liggen 1.000.000 km van ons verwijderd. Dit grote getal kunnen we met behulp ban machten schrijven als 106. Veel eenvoudiger toch! Vierkantswortels hebben we bijvoorbeeld later veel nodig in de meetkunde!

 

Alles over Machten, kwadraten en vierkantswortels

In dit hoofdstuk leggen we je alles uit over machten en vierkantswortels. We laten zien wat het verband is tussen deze twee begrippen. En we leren je hoe je machten, kwadraten en vierkantswortels kan berekenen. Als je de rekenregels van machten goed kent, worden oefeningen met machten en vierkantswortels een fluitje van een cent!

 

Terminologie van machten

Het eerste wat je moet kennen voor je een macht of vierkantswortel kan berekenen, is de terminologie. We leggen je uit wat het grondtal en de exponent is van een macht en wat je er precies mee moet doen. We laten zien wat de term ‘kwadraat’ precies betekent. En we laten je zien wat de uitdrukking ‘vijf tot de derde macht’ betekent.

 

Machten berekenen

Het wordt echt leuk als je machten kan gaan berekenen. Je kan niet alleen een macht van een geheel getal berekenen, je kan ook een macht van een rationaal getal (of een breuk) uitrekenen. Je moet wel even opletten als je een macht wil nemen van een negatief getal. Als de exponent een even getal is, wordt de uitkomst positief, maar als de exponent een oneven getal is, zal je uitkomst negatief zijn. Klinkt verwarrend? Niet als je onze heldere en snelle lesvideo’s bekijkt!

 

Vierkantswortel berekenen

Eens je weet wat een macht precies is, wordt ook de term ‘vierkantswortel’ snel duidelijk. Een vierkantswortel is immers de omgekeerde bewerking van een macht. Klinkt het nog een beetje moeilijk? Met onze online lesvideo van Bart wordt het snel duidelijk. Hij laat je ook zien hoe je een vierkantswortel precies noteert in de getallenleer van de wiskunde. Je zal bovendien leren dat de uitkomst van een vierkantswortel altijd positief is.

 

Rekenregels machten

Ook voor de machten bestaan er een aantal rekenregels die je moet onthouden. Als je de rekenregels van de machten kent, wordt het berekenen van machten eigenlijk heel simpel. Wat moet je doen als je een macht tot een macht moet verheffen? In plaats van alle stapjes één voor één uit te werken, kan je ook een simpel trucje toepassen om de opgave eenvoudiger te schrijven. Wat moet je doen als je een opgave krijgt waarin een negatieve exponent staat? Wij leggen je uit hoe je deze negatieve exponent positief kan maken. En hoe moet je een product of een quotiënt tot een macht verheffen? Het antwoord op deze en andere vragen over de rekenregels van machten leer je simpel en snel van onze coole leerkrachten.

 

Populaire lestrajecten Machten en vierkantswortels