Natuurwetenschappen

Ademhaling bij Vissen!

Natacha neemt je mee naar Aquatopia om er uit te leggen hoe vissen ademen. (1ste graad)



Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Ademhaling bij Vissen!


Eindterm A: 6.29
Leerplandoel KOV A: NA40

Ademhaling bij vissen!

 

Waarover gaat deze video over ademhaling bij vissen?

In deze video vertelt Natacha je alles over de ademhaling bij vissen. En waar beter kan ze dat doen dan in Aquatopia? Temidden de gigantische aquariums legt ze je uit hoe de ademhaling van een vis werkt onder water. Een mens kan natuurlijk niet ademen onder water, dus hoe doen vissen dat? Natacha vertelt je er alles over terwijl de vissen zelf toekijken! 

 

Hoe werkt de ademhaling bij vissen?

Natacha gaat jou een geheim verklappen. Hoe kunnen vissen onder water ademen en wij niet? Hoe komt dat nu? Wel, dit komt door hun kieuwen. Aan het einde van hun mondholte hebben vissen een kieuwholte waar kieuwen inzitten. Deze holte is afgesloten door kieuwdekseltjes. Ze bestaan uit een kieuwboog en kieuwplaatjes. In die kieuwplaatjes zitten vele bloedvaatjes. Hier vindt de gaswisseling plaats. Maar wat is dat nu, een gasuitwisseling? Wel, zuurstof wordt er opgenomen uit het water en omgezet in koolstofdioxide dat teruggegeven wordt aan het water. Deze koolstofdioxide of CO2 wordt terug uitgeademd en teruggegeven aan het water. 

Zuurstof hebben we nodig in ons lichaam om vanalles en nog wat te kunnen doen met onze organen. Die zuurstof is dus erg belangrijk voor mensen én vissen

Als je even naar vissen kijkt, dan zie je regelmatig hun kieuwdekseltjes opengaan en dichtgaan. Dat hebben vissen nodig om te kunnen ademhalen. Vissen gaan hun mondholte opendoen, er stroomt water binnen en dat water gaat naar hun kieuwholte waar de gaswisseling plaatsvindt. In de kieuwplaatjes zitten veel bloedvaatjes die de zuurstof opnemen en de koolstofdioxide afgeven aan het water. Dan gaat de kieuwholte opnieuw samentrekken om het water uit de kieuwdekseltjes te krijgen via de kieuwspleet van de vissen.  En zo werkt de ademhaling van vissen dus! 

Nog een leuk weetje over haaien en kieuwen: 

Niet alle haaien kunnen hun kieuwen zelfstandig bewegen. Een verpleegsterhaai kan dit bijvoorbeeld wel, maar de zwartpuntrifhaai kan dit niet! Waarom is dat nu belangrijk? Wel, als de zwartpuntrifhaai zou stoppen met zwemmen, dan zou die verdrinken. Het klinkt vreemd dat haaien kunnen verdrinken, maar in feite vallen ze gewoon zonder zuurstof door te stoppen met zwemmen. 

 

Voor wie is deze video over de ademhaling bij vissen bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Biologie van de eerste graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie Overige bij het vak Biologie en Natuurwetenschappen. Deze video is opgenomen in Aquatopia, de locatie bij uitstek om extra duiding te geven bij vissen

 

Over de leerkracht die je de ademhaling bij vissen uitlegt.

Natacha is een gediplomeerd leerkracht Biologie en Lichamelijke Opvoeding. Ze is dus werkelijk een gezonde geest in een gezond lichaam! Ze legt je probleemloos alles over biologie en al zijn facetten uit. Van het wondere dierenrijk tot het kleinste organisme! Natacha is zonder enige twijfel AWESOME! 

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over vissen?

Wil je meer weten over vissen, bekijk dan zeker en vast ook deze video over de voortplanting bij vissen


water adem biologie vissen aquatopia ademhaling zuurstof ademen koolstofdioxide gaswisseling kieuwen kieuwdeksel kieuwboog kieuwplaatjes mondholte kieuwholte kieuwspleet bloedvaatjes


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!