Veeltermen 1ste graad A

Veeltermen zijn combinaties van getallen en letters in de getallenleer in de wiskunde. Hoe herken je veeltermen? Wat als je ze moet berekenen of herleiden? Naast de verschillende bewerkingen leer je ook over de merkwaardige producten!

Veeltermen
Video Getalwaarde van een lettervorm - Wiskunde 1ste graad A
04:18

Lettervormen en hun getalwaarden, hoe zit dat juist? Bart legt het uit aan de hand van appels en petanqueballen! (eerste graad)

Veeltermen
Video Veeltermen herkennen - Wiskunde 1ste graad A
02:09

Liesbeth legt in deze video uit hoe je een veelterm herkent. (1ste graad)

Veeltermen
Video Getalwaarde van veelterm berekenen - Wiskunde 1ste graad A
02:42

Liesbeth gaat naar een peperdure winkel om appels en bananen te kopen. Ze gebruikt hier een handig wiskunde hulpje bij en berekent zo de getalwaarde van enkele veeltermen. (1ste graad)

Veeltermen
Video Veeltermen herleiden - Wiskunde 1ste graad A
04:14

Liesbeth legt in deze lesvideo uit hoe je veeltermen herleidt. (1ste graad)

Veeltermen
Video Eenvoudige veeltermen optellen en aftrekken - Wiskunde 1ste graad A
02:59

Liesbeth legt uit hoe je eenvoudige veeltermen optelt en aftrekt. (1ste graad)

Veeltermen
Video Eenvoudige veeltermen vermenigvuldigen - Wiskunde 1ste graad A
03:34

Liesbeth legt in deze lesvideo uit hoe je eenvoudige veeltermen vermenigvuldigt. (1ste graad)

Veeltermen
Video Machten van eentermen met natuurlijke exponenten berekenen - Wiskunde 1ste graad A
02:46

Liesbeth legt je in deze video uit hoe je machten van een eenterm berekent. (1ste graad)

Veeltermen
Video Merkwaardige producten - product van toegevoegde tweeterm - Wiskunde 1ste graad A
04:57

Mikaël vertelt je in deze lesvideo iets meer over het fenomeen merkwaardig product. (1ste graad)

Veeltermen
Video Merkwaardige producten - kwadraat tweeterm - (A + B)2 - Wiskunde 1ste graad A

Mikaël legt in deze lesvideo kwadraten van tweetermen (A+B) uit. (1ste graad)

Veeltermen

Als je dacht dat de getallenleer in de wiskunde alleen maar over getallen ging, heb je het mis. Eéntermen en veeltermen zijn een belangrijk onderdeel van getallenleer. Het zijn eigenlijk combinaties van getallen én letters. In dit hoofdstuk kan je leren hoe je veeltermen herkent, hoe je ze moet berekenen en hoe je ze kan herleiden. We wijden je bovendien in in de magische wereld van de merkwaardige producten.

 

Wat is een veelterm?

In de vorige hoofdstukken hebben we al gezien dat er in de wiskunde heel vaak moeilijke of vreemde woorden gebruikt worden voor dingen die achteraf eigenlijk simpel blijken te zijn. Zo is het ook bij ééntermen en veeltermen. Een éénterm is gewoon een vermenigvuldiging van een getal en een letter. En een veelterm is gewoon een optelling of een aftrekking van meerdere ééntermen. Zo simpel is het!

 

Getalwaarde veelterm

Als je éénmaal weet wat een veelterm is, kan je er ook mee gaan spelen en experimenteren. Zo kan je bijvoorbeeld de getalwaarde van een veelterm berekenen. En hiervoor bestaan er heel wat trucjes. Eigenlijk komt het erop neer om de letters in een veelterm te vervangen door de gegeven waarden, waardoor je een reeks van bewerking krijgt die je kan uitrekenen. Hiervoor pas je de juiste volgorde van bewerkingen toe zoals we eerder hebben gezien.

 

Veeltermen optellen en veeltermen aftrekken

Je kan ééntermen ook optellen en aftrekken. Dat is op zich niet moeilijk, maar je moet dan wel even snappen wat het betekent als we zeggen dat twee ééntermen gelijksoortig zijn. Liesbeth verduidelijkt het voor jou in een interessante online lesvideo. In de volgende stap leggen we je dan uit hoe je eenvoudige veeltermen optelt en aftrekt.

 

Veeltermen vermenigvuldigen

Ook voor het vermenigvuldigen van veeltermen bestaan er een aantal richtlijnen. In ons stappenplan laten we je zien dat je eerst de coëfficiënten moet vermenigvuldigen en vervolgens de lettergedeelten. Voor dit laatste spreken we af dat we de letters in alfabetische volgorde noteren.

 

Machten van eentermen

In ons hoofdstuk Machten en vierkantswortels kan je ontdekken wat de term ‘machten’ in de wiskunde betekent. Bij een machtsverheffing is er altijd sprake van een grondtal en een exponent. Als je de macht van een éénterm wil berekenen, moet je elke factor tot die macht verheffen. Je vermenigvuldigt dan eerst de coëfficiënten met elkaar en dan de lettergedeeltes.

 

Merkwaardige producten

Wat zijn merkwaardig producten behalve een merkwaardige naam? Met deze vraag komen we dichter en dichter bij het échte werk. Wiskunde voor gevorderden? Misschien wel, maar wij leggen het snel en eenvoudig uit zodat iedereen het snapt. Voor we je echt vertellen wat merkwaardige producten zijn moeten we eerste even verduidelijken wat toegevoegde tweetermen zijn. Eigenlijk zijn merkwaardige producten gewoon het product van toegevoegde tweetermen.

 

Kwadraat tweeterm

En we zijn niet meer te stoppen nu. We leggen je ook snel en simpel het kwadraat van een tweeterm uit. Een tweeterm is een som of verschil van twee ééntermen. Om tot de juiste formule te komen van het kwadraat van een tweeterm, starten we van de oppervlakte van een vierkant. Dat zal ons helpen om de formule te ontdekken van het kwadraat van een tweeterm.

 

Veeltermen herleiden

Veeltermen herleiden betekent eigenlijk het eenvoudiger schrijven van ingewikkelde bewerkingen met veeltermen. Hiervoor gebruik je alles wat je geleerd hebt over de eigenschappen en de volgorde van bewerkingen en over veeltermen.

 

Populaire lestrajecten Veeltermen